werkelijk waar

project-werkman

project-werkman2Werkman, ach ja die Werkman. Hij zit al weken, of nee máánden, in m’n hoofd en niet alleen omdat zijn druksels zo mooi zijn. Nee, ik moet dringend aan het werk voor een Werkmanproject in het kader van het Werkmanjaar. En met zoveel ‘werk’ in een zin zit er geloof ik niets anders op dan maar aan de slag gaan. Ik stel het al weken, of nee máánden, uit (maar hee, ik had wel een goed excuus). Maar ehm, er is nog wel een aandachtspunt waar ik vooraf geen rekening mee heb gehouden: ons aller Lieven is vooralsnog een notoire flesweigeraar en drukken met een baby naast je in de letterkast lijkt me niet zo handig. Alleen op pad om te drukken vergt dus nog wat inventiviteit. Ja, daar zit je dan met je goede voornemens…

lieve(n) cadeautjes

shirt-Lieven

Lieven---Althaea-Persmuts-LievenZo’n nieuw jongetje blijkt te inspireren tot naamcadeautjes. Ik (of eigenlijk hij) kreeg een gebreid mutsje, het geboortekaartje op een shirtje gedrukt en een heuse uitgave van de Althaea Pers. Hij heet dus Lieven, dat u het weet… En voor de geïnteresseerde, zie hier het hoe en wat van deze, toch echt wel, jongensnaam.

oh dear

dear-dear1

dear-dear2

dear-dear3

dear-dear4Oh dear, bijna vergeten, er lag nog een druksel om een berichtje aan te wijden. In het voorjaar drukte ik namelijk een bijdrage voor een verjaardagsboek. Naast het formaat was de enige eis aan dit druksel het thema: chaos. Heel fijn voor een pietje precies zoals ik. Ik heb me dus vooral gericht op de tekst: de chaotische wereld in Alice in Wonderland. Want ach, hoe ik ook m’n best heb gedaan, de vormgeving kwam niet verder dan georganiseerde chaos. Het fijne aan zo’n thema is wel dat het helemaal niet erg is als je iets verkeerd om drukt, want dat draagt alleen maar bij aan de chaos. Toch? Uiteindelijk zijn de bijdragen van alle deelnemers gebundeld in een boek en aan de jarige aangeboden. En dan komt stiekem toch wel het leukste van het project: zelf krijg je vervolgens ook zo’n boek :)

Ik heb trouwens nog een aantal exemplaren van mijn druksel over (een A4 voor en achter bedrukt). Als je er eentje wil, mail dan even!

een kaartje voor Lieven

geboortekaartje-Lieven2

geboortekaartje-LievenNatuurlijk moest en zou ik het geboortekaartje zelf ontwerpen. Niet alleen dat, het liefst wilde ik het ook nog zelf drukken. Maar om nou na een bevalling meteen achter de drukpers te staan leek me iets te ambitieus. Gelukkig was zij er om te helpen. Vooraf sneed, vouwde en plakte ik alle omslagen en stond ik met een bolle buik achter de drukpers om proefjes te maken. Over de naam waren we nog niet uit dus er lagen verschillende zetsels klaar om uiteindelijk uit te kiezen :) Na de geboorte ging zij als de wiedeweerga aan het drukken, de kraamhulp hielp met plakken en strikken en ik hoefde alleen nog alles in enveloppen te doen. Fijn zo’n samenwerking! Anders was ik nu nog niet klaar waarschijnlijk…

de stofdoek erdoor

drukwerk

drukwerk2Tijd om het letterkabinet af te stoffen volgens mij…

Na maanden niets plande ik in mei een midweek drukken. Eindelijk weer! Gelukkig was ik het nog niet verleerd: als vanouds maakte ik vlekken her en der, zette tekst verkeerd om en kreeg steeds één letter niet goed. Hoe langer ik er nu naar kijk, hoe meer rare dingen er opduiken. Drogen wilde de inkt ook al niet, maar de tip van haar over babytalkpoeder deed wonderen. Leuk was het in ieder geval wel, al die dagen rondhangen (lees: heel hard doorwerken) bij de drukpers.

En dat nieuwe huis, dat is inmiddels klaar!

huis-dakraam

een nieuw jasje voor De Althaea Pers

althaea-pers-logo3

althaea-pers-logo2

De afgelopen weken deed ik niet zo heel veel (postverhuizingsfutloosheid was de diagnose), maar ik maakte wel een logo. Niet voor mijzelf, maar voor De Althaea Pers van Jos Swiers, uitgever van marginaal drukwerk. Iets voor iemand anders ontwerpen bleek toch een vrij zenuwachtigmakend klusje, maar het logo viel in de smaak. De tweehonderdste uitgavevan de Althaea Pers is zelfs gewijd aan dit nieuwe logo! Bovendien was het een goede oefening voor mezelf, niet alleen wat betreft het aanleveren van de juiste bestanden… Hmm, misschien moet ik toch maar gaan ontwerpen voor anderen?

the next call

werkman-next-call1

werkman-next-call3

werkman-next-call4

werkman-next-call2

werkman-next-call5Verhuizen betekent in mijn geval ook meer muur, veel meer muur. Zoveel dat ik iets zocht om die muren mee te vullen. Als heuse Werkman-fanaat moest en zou ik iets van Werkman hebben, maar ik vond alleen maar kaarten. Een beetje klein voor zoveel muur. Per toeval stuitte ik toen op deze doos met facsimile-uitgaven van zijn tijdschrift The Next Call. En hoera, die mocht ik voor een schappelijk prijsje overnemen via marktplaats. Die man had in de tussentijd al een twee keer zo hoog bod gekregen, maar lang leve het fan zijn want hij verkocht het liever aan mij. Hij heeft nog net niet gezien hoe ik juichend op m’n fiets stapte.

Ohja en nu nog kijken hoe dit alles aan de muur moet…

zwei null eins vier

theo-agenda

theo-agenda2

theo-agenda3Meestal heb ik in november al een agenda voor het nieuwe jaar, maar dit jaar moest ik toch iets langer wachten. Als je naar deze agenda kijkt, weet je waarom. Helemaal met de hand gemaakt! Thekla en haar broer Thorsten (oftewel THEO) maken al een paar jaar samen een agenda in kleine oplage. Hij de collages, zij de lay-out en het bindwerk. Vorige week hadden we eindelijk tijd voor de feestelijke overdracht en nu kan ik weer fijn plannen tot ik erbij neerval.